Termékek Menü

#csakahonved ’JóTanács’ - Új edzéstípusok: HIIT

Lehet, hogy már hallottatok a gyorsnak és hatékonynak nevezett edzéstípusról, a manapság egyre szélesebb körben alkalmazott HIIT-ről. Összeszedtük hát számotokra, hogy mi mit tudunk erről az edzésvariánsról, ami a ti fejlődéseteket is szolgálhatja.

 

HIIT - Szabadon fordítva annyit tesz, mint magas intenzitású szakaszos edzés, az elnevezés a lényeget is takarja és az időhiányban szenvedőknek ajánlják a legjobban. Az edzések során rövid, nagyon erős etapok váltják a pihenő szakaszokat és egészen kifulladásig tart az edzés, ami összesen öt perc és maximum félóra időtartam (ideálisan 10-15p) közé tehető.

 

Az erős szakaszok sportágtól függően 20-40 másodpercig, vagy néhány gyakorlat erejéig tartanak, melyet egy15-20 szekundumos 50%-os vagy teljes nyugalmi pihenő követ.

Az edzéstípusnak több irányzata is van (Tabata, Gibala, Zuniga, Vollaard) és természetesen lehet a fentieknél rövidebb és hosszabb ciklusokat is tartani. A munka-pihenés arányát meghatározhatjátok 1:1-ben (30 mp sprint, 30 mp pihenő) 1:2-ben (30 mp  – 60 mp); 1:3-ban is, de a lényeg az, hogy munka közben tényleg teljes erőbedobással dolgozzatok, tehát még egy másodperccel vagy még egy gyakorlattal többet se legyél képes fizikailag csinálni az intervallum végére.

 

Mivel anaerob tartományban történik az edzés, a tejsavtűrő képességet is javítja, mindemellett tanulmányok alapján a zsírégetést is segíti. Ezzel szemben a szív perctérfogatát (vérpumpáló képességét) nem fejleszti, mert ahhoz túl rövidek az intervallumok.  

 

Tudtátok, hogy:

  • A váltakozó intenzitású edzéseket először az atléták vezették be az 1910-es években, ami a későbbi iramjáték (fartlek) edzések alapjai lettek?
  • A második világháborút követően a csehszlovák Emil Zatopek nyert négy olimpiai aranyat hosszútávfutásban, köszönhetően innovatív edzéstervének (pl. katonai bakancsban sprintelésnek)? 
  • 1996-ban Izumi Tabata hozta nyilvánosságra a HIIT edzések előnyeit, amelyeket a japán gyorskorcsolyázókon végzett kísérletekkel bizonyított és a mai napig a legnépszerűbb ilyen típusú edzések? 

 

Természetesen a legtöbb esetben több jót teszel egészségednek akár napi 10-20 perc sportolással, mintha egyáltalán nem mozognál semmit, javasoljuk, hogy egyéb edzésmódszereket is iktassátok be mindennapi életetekbe, mint például az egyenletes, hosszú távú menetek. Megfelelő bemelegítés és levezetés nélkül nem szabad sportolni és a HIIT edzéseket leginkább a sűrű napokra ajánljuk, az amúgy napi rendszeres, dinamikus testmozgást is aktívan gyakorolóknak, heti maximum 2-3-szor.

 

Fejlődjetek szépen ezen a héten is! 

 

#csakaHonved #sportoljrendszeresen #sportoljokosan

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK