Termékek Menü

Elhunyt Ákos Ajtony a BHSE örökös bajnoka!

Elhunyt Ákos Ajtony, a Budapesti Honvéd örökös bajnoka, kilencszeres magyar bajnok díjugrató, az öttusa válogatott korábbi lovasedzője.

A Magyar Öttusa Szövetségtől kapott tájékoztatás alapján mély fájdalommal tudatjuk, hogy 2017. február 12-én hajnalban elhunyt Ákos Ajtony kilencszeres magyar bajnok díjugrató, az öttusa válogatott volt lovasedzője, a BHSE örökös bajnoka.

Az öttusa szövetség így emlékezett meg róla!

Győr Béla elnökségi tagunk a Magyar lovasok az olimpiai játékokon című kiadványából emlékezünk meg róla:

ÁKOS AJTONY
(Debrecen, 1944. 07. 21. – Budapest, 2017. 02.12.)

1972-ben, Münchenben, a díjugratás egyéni versenyszámban Őzike nevű lován 29,00 hibaponttal a 49. helyen végzett. 

Csapatversenyben, a csapat első indulójaként, Őzike nevű lován 12 hibaponttal kezdett. A 186,50 hibaponttal végzett csapatot (Ákos Ajtony, Bognár Sándor, Móra László, Széplaki Pál) ugyan kizárták, de rangsorolták a 17. helyre.

1980-ban Moszkvában Peer Gynt nevű lova lesántult, nem tudott elindulni. A csapat tartalékja volt.

1958-tól 1960-ig a Debreceni MEDOSZ, 1960-tól 1964-ig a Mezőhegyesi MEDOSZ, 1964-től 1984-ig a Budapesti Honvéd, majd 1984-től 1988-ig a Mezőhegyesi MEDOSZ versenyzője volt. Az országos bajnokságokon díjugratás egyéniben kilenc bajnoki címet, két második és egy harmadik helyezést ért el. Az első egyéni bajnoki címét 1967-ben, az utolsót 21 év múlva 1988-ban szerezte. Nyolcszoros csapat és háromszoros Budapest bajnok. Az 1987-es, svájci St. Gallenben rendezett díjugrató Európa-bajnokságon csapatban a 8. helyen végzett. Közben 1978-ban a Testnevelési Főiskola Továbbképző Intézetében (TFTI) lovas edzői oklevelet szerzett. 1985-ben I. osztályú minősítést szerzett.

Később nyolc évig a magyar öttusa válogatott lovas edzője. Tanítványai közül a kétszeres olimpiai bajnok Martinek Jánosra és olimpiai bajnok csapattársaira, Fábián Lászlóra és Mizsér Attilára a legbüszkébb. Ezután a Budapesti Honvéd lovas szakosztályának és öttusázóinak, majd a Mezőhegyesi MEDOSZ és az Alba Volán SC öttusázóinak lovas edzője. A Budapesti Honvéd örökös bajnoka. 1996-ban, Atlantában, mint lovas edző volt a hivatalos magyar küldöttség tagja volt. Haláláig aktív lovas, a Technotex SE versenyzője volt. A magyar lovassport kiemelt edzője. A legnagyobb magyar lovas kitüntetés a gróf Széchenyi István Emlékérem valamint a Magyar Sportért Díj I. fokozatának kitüntetettje. 

Nyugodjon békében! Emlékét megőrizzük.

Ákos Ajtony búcsúztatásának időpontjáról a későbbiekben adunk tájékoztatást.

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK