Termékek Menü

FRISS HÍREK - Vívó Eb: Boczkó Gábor bronzérmet szerzett Svájcban

Vívó Eb: Boczkó Gábor bronzérmet szerzett Svájcban
A párbajtőröző Boczkó Gábor bronzérmet nyert vasárnap a montreux-i vívó Európa-bajnokságon, miután az elődöntőben ráadástussal kikapott a svájci Max Heinzertől. A francia Gauthier Grumier nyerte meg a férfi párbajtőrözők egyéni aranyérmét, a nőknél kardban az orosz Szofia Velikaja diadalmaskodott.


A csoportasszók során hibátlan mérleggel zárt magyar vívó a 64-es táblán előbb portugál, majd cseh ellenfelet vert. Következett számára a 2011-es egyéni világbajnok olasz Paolo Pizzo, aki a tavalyi Eb-fináléban Rédli Andrástól kapott ki. Az asszót az olasz versenyző kezdte jobban. 5:1-re, majd 6:2-re is vezetett, ám az egyéniben háromszoros Eb-győztes Boczkó ezt követően magára talált, s az első szakasz végére két tusra feljött. A második három percben már végig fej fej mellett haladt a két párbajtőröző. Újabb pihenőre 12:12-nél mentek el, és ezután már csak Boczkó talált, s 15:12-es sikerrel harcolta ki a negyeddöntős szereplést.

Az éremért zajló asszó a francia Gustin ellen végig rendkívül kiélezett volt, egyikük sem vezetett egy tusnál többel. A háromszor három perces vívóidő 11:11-nél ért véget, így jöhetett a ráadás egy perc, mely az első egylámpás tusig tartott, márpedig azt – 13 másodperc után – a 38 éves magyar vívó adta.

Az elődöntőben a hazai Heinzerrel sokáig nem tudott mit kezdeni, ellenfele a második szakaszban szinte végig három-négy tussal vezetett, 10:7-nél azonban egy esés után megsérült a csuklója. A 
hosszas ápolást követően Boczkó magára talált, ám hiába jött fel, s vezetett 14:13-ra, Heinzer egyenlített, majd a hosszabbításban bevitte a győztes találatot is.

A háromszoros egyéni Eb-győztes Boczkó Gábor a magyar csapat második érmét szerezte meg a kontinensviadalon, miután Szász Emese szombaton szintén bronzot nyert a női párbajtőrözők között.


VÍVÓ EB
FÉRFI PÁRBAJTŐR
DÖNTŐ

Gauthier Grumier (francia)–Max Heinzer (svájci) 15:12
Végeredmény: 
1. Gauthier Grumier, 2. Max Heinzer, 3. Boczkó Gábor és Pavel Szuhov, ...23. Rédli András, ...28. Somfai Péter, ...70. Imre Géza

ELŐDÖNTŐ

Heinzer–Boczkó Gábor 15:14
Grumier–Pavel Szuhov (orosz) 15:14
NEGYEDDÖNTŐ

Boczkó Gábor–Ronan Gustin (francia) 12:11
Szuhov–Daniel Jerent (francia) 15:10
Grumier–Alexandre Blaszyck (francia) 15:10
Heinzer–Makszim Hvoroszt (ukrán) 14:12
A 16 KÖZÖTT
Boczkó Gábor–Paolo Pizzo (olasz) 15:12
A 32 KÖZÖTT

Boczkó–Jirí Beran (cseh) 15:12
Gauthier Grumier (francia)–Rédli 14:13
Max Heinzer (svájci)–Somfai 15:11 
A 64 KÖZÖTT
Boczkó Gábor–Joaquim Videira (portugál) 15:11 
Rédli András–Okan Karadeniz (török) 15:13
Somfai Péter–Mateusz Nycz (lengyel) 15:11
forrás:nemzetisport.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK