Termékek Menü

FRISS - A honvédségnek nyitnia kell a társadalom felé, e nyitáshoz pedig a sport az egyik legjobb eszköz.

„Ha a sportot erősítjük, jó ügyet szolgálunk”

A honvédségnek nyitnia kell a társadalom felé, e nyitáshoz pedig a sport az egyik legjobb eszköz – mondta dr. Simicskó István április 28-án, Budapesten.

Csütörtökön rendezte éves közgyűlését Budapesten a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége (HOSOSZ), amelyen először Farkas László nyugállományú alezredes, a szervezet elnöke köszöntötte a küldötteket, majd a honvédelmi miniszter mondott beszédet.

Dr. Simicskó István köszönetet mondott a HOSOSZ-nak a folyamatos munkáért, hiszen a tizennégy megyében működő, összesen harmincegy tagszervezettel rendelkező szövetség komoly bázist és lehetőséget jelent a tárca számára is. „Az a célunk, hogy sportoló nemzetet építsünk, amely fizikumában, szellemiségében, felfogásmódjában, gondolkodásában is értékes nemzet. Már akkor is megéri a sportra áldozni, ha csak a testi-lelki egyensúly megteremtésének egyik eszközeként tekintünk rá, viszont ennél jóval többről van szó” - szögezte le a miniszter, kiemelve többek között például a fair play szellemiségét, a sport jellemformáló erejét, amely ezáltal a szélesebb közösségek életébe is átörökíthető. A sporton keresztül számos érték megélhető, így például a tisztességes kiállás, a bajtársiasság, az odafigyelés vagy az ellenfél tisztelete. „Ha tehát a sportot erősítjük, jó ügyet szolgálunk” - jelentette ki Simicskó István.

A miniszter a tárca célkitűzéseit tekintve elmondta: az önkéntes tartalékos rendszer megújítása során a tárca a HOSOSZ-ra is számít. „A honvédségnek nyitnia kell a társadalom felé. A haza védelme a honvédelmi törvény alapján is nemzeti ügy, és ez nem puszta deklaráció, hanem tenni is kell érte, hogy ténylegesen azzá váljon. A nyitásra a sport az egyik legnagyobb lehetőség, hiszen az emberek szeretik a sportot, és a sport nyelvét mindenki érti” - fogalmazott a miniszter.

A minisztérium emiatt „stratégiai ágazatként”, a fiatalok megszólításának egyik legfőbb eszközeként tekint a sportra, amely ezáltal az önkéntes tartalékos rendszer hosszú távú fenntartásában, területvédelmi elvű újjászervezésében is alapvető szerepet játszik. „Célunk, hogy legalább minden járásban legyen egy századnyi erő, amely a tartalékos rendszert erősíti, de ehhez előbb meg kell szólítani az embereket. Nemzetközi összehasonlításban is úgy látjuk, hogy a katonai hivatáshoz kötődő sportágak – a technikai sportok, a küzdősportok, a lövészet – mind-mind a fiatalok érdeklődését felkeltő lehetőséget jelentenek, és a közösségformálásban is fontos szerepet játszanak” - mutatott rá Simicskó István.

A miniszter elmondta: az ideológia- és politikamentesen működő, de a haza védelme szempontjából fontos szerveződéseket fel kell karolni, a tárca célja pedig ennek érdekében egy átfogó honvédelmi sportszövetség létrehozása a HOSOSZ kiemelt szerepvállalásával. Ennek keretei között célirányosan meg lehetne szólítani a fiatal, 7-19 év közötti korosztályt, amihez adott esetben a honvédségi létesítményeket is fel lehet használni, akár „katonai mentorok” rendszerének megteremtése mellett. Mindez természetesen szigorúan önkéntes alapon történne. „A cél tehát a tartalékos rendszer fejlesztése és a sportélet kiterjesztése, illetve a kettő összekapcsolása. Nagy fába vágtuk ezzel a fejszénket, hiszen bizonyos értelemben ellenkultúrát kell képviselnünk: a trend már nem ez, a fiatalok a számítógép előtt ülnek, a közösségi élet, a társadalmi felelősségvállalás nagyon minimális” - tette hozzá Simicskó István.

A miniszter elárulta: az elképzelést már ismertette a kormánnyal, és a második, részletesebb koncepciót a tervek szerint májusban terjeszti a kabinet elé.

forrás:www.honvedelem.hu
Fotó: Krasznai-Nehrebeczky Mária

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK