Termékek Menü

FRISS HÍREK - A NATO-futás kapocs katonák és civilek között

Katonák, honvédelmi dolgozók és civilek ezrei álltak rajthoz a budapesti Vérmezőn szeptember 24-én, vasárnap délelőtt, hogy megmérettessék magukat 4, illetve 10 kilométeres távon az idei NATO-futáson. A sportrendezvényt dr. Simicskó István honvédelmi miniszter indította el, aki maga is csatlakozott a mezőnyhöz.

 
A nagy népszerűségnek örvendő eseményt a Budapesti Atlétikai Szövetség szervezte, de hasonlóan az elmúlt évekhez, a rendezvény szervezésében segítséget nyújtott a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége, az Antall József Tudásközpont és a Magyar Ifjúsági Atlanti Tanács is. A délelőtt 11 órakor elstartolt mezőny több kilométeren keresztül egységes volt, majd a meredekebb részeknél ki-ki a saját tempóját felvéve igyekezett célba érni. A Kapisztrán téren felállított célkapu alá déltől folyamatosan érkeztek az utolsó métereket sprintelve megtevő katonák és civilek.
 
„Nem az első hely a cél, hanem hogy önmagunkat leküzdve jussunk el a célba. Hiszen ahogy a verseny kezdetén elmondtam: csatába indulunk mindannyian, ahol az ellenség saját magunk gyengesége, amit le kell küzdeni” – mondta célba érkezését követően dr. Simicskó István. Mint a honvédelmi miniszter hozzátette, a különböző nemzetek részvétele a futóversenyen azt bizonyítja, hogy Magyarországnak ebben a vonatkozásban is van összetartó ereje. „Ez egy olyan csomópont, ahová szívesen jönnek külföldi barátaink és szövetségeseink is” – tette hozzá. A célba érkező sportolókat katonai díszelgő és tűzszerészeti bemutatók, katonazenekari fellépések, valamint helyszíni toborzás várta. Az idei évben a sport mellett a NATO értékeinek és feladatrendszerének megismerésére is lehetőség nyílt egy interaktív kerekasztal-beszélgetés keretében.
 
A NATO-futást először 2008-ban rendezték meg Magyarországon, amelyen már az első évben is közel ezer fő vett részt. 2014-ben, a honvédelmi tárca és a Budapesti Atlétikai Szövetség szorosabbra fűzött kapcsolata révén már a tagállamok és a partnerországok is meghívást kaptak a rendezvényre. A sportesemény évről évre egyre népszerűbb, idén hazánk mellett tizenhárom külföldi ország sportolói is képviseltették magukat. „Egyes nemzetek már harmadjára vettek részt a NATO-futáson, és hála a magyaros vendégszeretetnek, valamint a gyönyörű fővárosnak, nagyon jól érzik magukat. Volt, aki azt mondta: szívesen maradna” – mondta érdeklődésünkre Benácsi Szandra, a BHSE sportszakosztályának referense és sportszervezője, a külföldi delegációk koordinátora.
 
Fotó: Rácz Tünde
Forrás: www.honvedelem.hu
Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK