Termékek Menü

FRISS HÍREK - „Barátság a sporton keresztül”

A Magyar Honvédség alakulatai is részt vettek a CISM Run Day-en
A Nemzetközi Katonai Sporttanács (Counsil International du Sport Militarie − CISM) − mint 2006 óta minden évben − idén is megrendezte hagyományos, CISM Run Day elnevezésű futóversenyét. A február 18-ai versenyen a sporttanács 134 tagországának futói vettek részt − köztük első alkalommal a Magyar Honvédség katonái is.
Tata 

A Nemzetközi Katonai Sporttanács elnevezésű kezdeményezés 1948-ban született meg Franciaországban, alapítója Henri Debrus volt, aki francia, belga, holland, dán és luxemburgi katonák bevonásával hozta létre a „Counsil International du Sport Militarie” nevű szervezetet azzal a céllal, hogy a sporton keresztül népszerűsítsék a békét a nemzetek hadseregei között.
A 2006 óta világméretűvé nőtt mozgalom mára 134 részt vevő országot számlál és általuk több millió katonát szólít meg mottójával: „barátság a sporton keresztül”

A tatai MH 25. Klapka György Lövészdandár állománya − a bemelegítést követően − alegységkötelékben vágott neki a laktanyában kijelölt három kilométeres pályának. Az egyenletes tempóban lefutott táv után, a nyújtást és a lazítást követően az alegységek elvonultak és folytatták a kiképzési tervben kitűzött feladataikat. 
Szöveg: Csete László törzszászlós
Fotó: Demény Andrea hadnagy

 
* * *

Kecskemét


Négyszáz méteres futással kezdték a tatárszentgyörgyi lőtéren az éves kiképzési tervben szereplő, kötelező lőgyakorlat és kézigránátdobás végrehajtását az MH 59. Szentgyörgyi Dezső Repülőbázis katonái. A Krammer Attila hadnagy, testnevelő tiszt által levezényelt rövid bemelegítés után gyakorlóöltözetben, fegyverrel futva csatlakoztak a Nemzetközi Katonai Sporttanács kezdeményezéséhez. 
A lövészetet vezető Minkó Ottó alezredes, az alakulat kiképzési főnöke elmondta: kimondottan örültek az időpontok ilyen szerencsés egybeesésének. A futás résztvevőinek egybehangzó véleménye szerint ugyanis ez a kis torna kellemesen „feldobta” a lőgyakorlat hangulatát. Kép és szöveg: Galambos Sándor 
 
* * *

Székesfehérvár 


Az MH 93. Petőfi Sándor Vegyivédelmi Zászlóaljtól huszonkilencen vettek részt a futóversenyen. A 2,4 kilométeres távot az MH 43. Nagysándor József Híradó és Vezetéstámogató Ezred laktanyájában teljesítették a „vévés” katonák.  
Kép és szöveg: Kocsis Balázs százados
* * *

Veszprém


A  városban szervezett CISM-futónap rajta előtt a közszolgálati televízió élő, egyenes adásban jelentkezett be a Séd-patak partjáról. A nézők láthatták, amint a városban települt alakulatok katonái épp a szokásos futás előtti, szakszerű bemelegítésüket végzik. Mert hiába, hogy „csak” 2016 métert kell teljesíteni, és mindenki a maga megszokott tempójában futhat, az ilyenkor szokásos felkészülés akkor sem maradhat el. 
A kezdeményezést helyi szinten felkaroló MH Légi Vezetési és Irányítási Központ parancsnoka, Szücs József ezredes élő nyilatkozatában elmondta: a rendőrség, a vám- és pénzügyőrség, a katasztrófavédelem és a büntetés-végrehajtás helyi képviselőivel együtt közel 150 egyenruhás fogja teljesíteni a távot. „Szeretnénk, ha a kezdeményezés hagyománnyá válna, ezért is alapítottuk a CISM-futónap vándorserleget. Jövőre a rendőrség vezényli majd le a 2017 méteres futást. Egyébként, noha futni bármikor lehet, a rendezvényt az idei futószezon nyitányának is tekinthetjük” – vélekedett a parancsnok, aki a táv teljesítése után emléklapot adott át a részt vevő csapatok vezetőinek, köztük Zentai László ezredesnek, az MH 54. Veszprém Radarezred parancsnokának is. Kép és szöveg: Kálmánfi Gábor 

 
* * *

Szentes 


Az MH 37. II Rákóczi Ferenc Műszaki Ezred 176 katonája − Bartók Gábor alezredes, az alakulat törzsfőnöke, és Török Sándor hadnagy, testnevelő tiszt vezetésével − vett részt a nemzetközi futóversenyen. A szentesi katonáknak nem jelentett kihívást a táv teljesítése, mivel a rendszeres ezredszintű testnevelési foglalkozások hozzájárulnak az állomány fizikai erőnlétének folyamatos fenntartásához és fejlesztéséhez.A testnevelő tiszt vezetésével szerdánként ezredfutást tartanak, pénteken pedig CrossFit jellegű erőnléti foglalkozáson vesznek részt a katonák.

A CISM Run Day futónapot teljesítők részére a verseny végén az alakulat törzsfőnöke emléklapot adott át. Kép és szöveg: Csordásné Nehéz Zsuzsanna főhadnagy

 
* * * 

Győr 

Az MH 12. Arrabona Légvédelmi Rakétaezred is csatlakozott a Nemzetközi Katonai Sporttanács által szervezett futónaphoz. Mivel az ezred általános katonai kiképzésének elengedhetetlen része a fizikai felkészítés, és a rendszeresen szervezett kötelékfutások sem okoznak meglepetést, a győri honvédeknek nem jelentett gondot a kijelölt táv teljesítése. A futáshoz felsorakozott győri katonákat Könczöl Ferenc alezredes, az alakulat parancsnokhelyettese köszöntötte, majd az állomány − Darai Máté hadnagy, testnevelő tiszt irányításával − alapos bemelegítést végzett. Az alakulat katonái végig kötelékben futva teljesítették a négy kilométeres távot. Kép és szöveg: Sályi Gergő törzsőrmester

 
* * *

Budapest
 Az MH 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred katonái is részt vettek a CISM Run Day futáson. A 2 km–es távot az Irinyi János laktanyájában teljesítették a tűzszerészek és hadihajósok, a bemelegítést követően. Kép és szöveg: Várkonyi Melinda százados
Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK