Termékek Menü

FRISS HÍREK - Boldog születésnapot Nébald György!

Dr. Nébald György a Budapesti Honvéd Sportegyesület olimpiai bajnok elnökségi tagja ma ünnepli születésnapját!

Boldog születésnapot Gyuri!


Sportolói múltja – forrás wikipédia: 1970-ben kezdett el vívni a Budapest Honvéd együttesében. Korán megmutatkozott tehetsége, 1976-ban junior világbajnok lett. 1976-ban, húszévesen mutatkozott be a válogatottban. 1977-ben és 1979-ben az Universiadén ezüstérmet szerzett. Első jelentős felnőtt sikerét 1978-ban érte el, amikor a kardcsapattal felnőtt világbajnokságot nyert. Ugyanekkor hetedik lett az egyéni versenyben. A következő évben csapatban ötödik, egyéniben helyezetlen volt a vb-n. Az 1980-as olimpián csapatban bronzérmes volt.

Az 1981-es világbajnokságon ismét világbajnok volt csapatban. A foggiai Eb-n egyéniben negyedik volt. A bukaresti Universiadén egyéniben negyedik, csapatban ötödik volt. A következő évben megvédte világbajnoki címét. Az Európa-bajnokságon ismét negyedik volt. 1983-ban vb ezüstérmes volt csapatban. 1984-ben nem vehetett részt az olimpián. A szezonban Moszkvában és Nancyban nyert versenyt, New Yorkban második volt.

1985-ben egyéni világbajnokságot nyert. Csapatban harmadik volt. Első alkalommal nyert egyéni magyar bajnokságot ebben az évben. 1986-ban csapatban volt negyedik a világbajnokságon. A következő évben az egyéni versenyben volt ezüstérmes a vb-n. A csapat hetedik volt. A szöuli olimpián csapatban lett első, egyéniben ötödik volt. A csapa döntőben sérülése miatt lecserélték.

1989-ben a vb-n csapatban negyedik, egyéniben ötödik volt. 1990-ben újabb egyéni vb aranyérmet szerzett. Csapatban ezüstérmes volt. A következő évben csapatban ért el világbajnoki és Európa bajnoki címet, egyéniben bronzérmes volt mindkét versenyen. Az országos bajnokságon egyéniben első lett. Az 1992-es olimpián csapatban második volt. 1993-ban fejezte be aktív pályafutását. Ötvenötször szerepelt a válogatottban.

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK