Termékek Menü

FRISS HÍREK - „Egy nap a honvédelemért!” Rendhagyó testnevelési óra a Budapesti Honvéd Sportegyesületben!

A program célja: A diákok körében felkelteni az érdeklődést a sport és az egészséges életmód kedvező hatásaira, a sport eszközeivel bemutatni a honvédelem szolgálatában állók fizikai felkészítésének módszereit, és nagy múltú Budapesti Honvéd Sportegyesület számára utánpótlás toborzása rendhagyó testnevelési óra keretében.

Résztvevők: Budapest XIII. kerület oktatási intézményeinek felső tagozatos és középiskolás diákjai, és a Budapest Fővárosban működő iskolák hasonló korosztályú tanulói.

A verseny fő szervezője: Budapesti Honvéd Sportegyesület együttműködve a Honvédelmi Minisztériummal és a Honvéd Sportegyesületek Országos Szövetsége.

A verseny ideje: 2016.10.27. (csütörtök) 09:30-14:30 óra között.

A verseny helye: 1134 Budapest, XIII. kerület, Dózsa György út 53. (Budapesti Honvéd Sportegyesület sportlétesítménye).

Programok:

 • 09:30-kor Megnyitó
 • 09:35- 09:50-ig Katonai reggeli torna bemutató
 • 09:50-10:00-ig Csoportos bemelegítés
 • 10:00-kor Módszertani bemutató
 • 10:15-től Versenyek
 • 14:15-kor Eredményhirdetés
 • 14:30-kor Zárás

Versenyszámok:

 • Fitnesz pontgyűjtő
 • Iskolai harci akadálypálya
 • Lövészet légpuskával
 • Katona és honvéd olimpikonok teszt
 • Kézigránát célba- és távolba dobás
 • 4 x 400 m-es fegyveres váltófutás
 • Ügyességi feladatok
 • Párbajlövészet

Verseny jellege: Iskolai csapatverseny. Csapat létszáma 4 fő. A csapat összetétele nincs meghatározva. Vegyes csapat férfi kategóriában indul.

Nevezés: A verseny zavartalan lebonyolítása érdekében a szervezők kizárólag előnevezést tudnak elfogadni, ezért kérjük, hogy nevezését a szabadidosport@honved.hu e-mail címre szíveskedjen megküldeni (nevezési lapon) : 2016. október 24-én 14:00 óráig!

Nevezési lap 2016. október 5-től letölthető a www.hososz.hu vagy klikk ide!

Nevezési díj: Nincs, a részvétel térítésmentes!

Díjazás:

Felső tagozat csapat versenyében, fiú és leány kategóriában az I. helyezett iskola serleg, és a csapat minden tagja érem díjazásban részesül. A kísérő tanár részére ajándéktárgyat adományoznak a rendezők.

A legeredményesebb felső tagozatos iskola értékes sportszer különdíjban is részesül.

Középiskola csapat versenyében, fiú és leány kategóriában az I. helyezett iskola serleg, és a csapat minden tagja érem díjazásban részesül. A kísérő tanár részére ajándéktárgyat adományoznak a rendezők.

A legeredményesebb középiskola iskola értékes sportszer különdíjban is részesül.

Egyéb: Öltözet évszaknak megfelelő sportöltözet. A versenyszámok szabadtéren kerülnek végrehajtásra. A rendezők minden résztvevő számára térítésmentesen biztosít frissítő italt.

Verseny leírása

1./ Fitnesz pontgyűjtő: színes és változatos, saját testsúllyal történő gyakorlatok végrehajtása, amely során a helyesen végrehajtott ismétlés szám alapján a csapat tagjai értékes pontokat gyűjthetnek az iskolájuk számára. A gyakorlatokat több funkciós fitnesz-állványon hajtják végre a diákok. A meghatározott gyakorlatokat a csapat minden tagjának végre kell hajtani.

2./ Iskolai harci akadálypálya: a csapatok az akadálypályát időbeosztás alapján küzdik le. A rajt sorrend a helyszínen lesz ismertetve. A csapat minden tagja ( 4 fő) azonos futamban fog versenyezni. A 4 fős csapat a rajt jelre egyszerre indul és egymást segítve leküzdik az épített és természetes akadályokat a pályán. Minden akadályon át kell haladni, azt nem lehet kihagyni. A csapat futott ideje az utolsó versenyző célvonalon történő áthaladása kerül megállapításra.

3./ Lövészet légpuskával: a lövészetet három testhelyzetben ( fekvő, térdelő és álló) kell végrehajtani. A lőgyakorlatot végrehajtása öt- körös biatlon célra történik. Az öt cél leküzdésére a lövő 9 lövedéket használhat fel. Minden testhelyzetben 3 lövésre van lehetősége, amely során bármelyik célt leküzdheti. Abban az esetben, ha a lövő fekvő testhelyzetben, a három lövéssel leküzdött 3 célt, akkor a térdelőben vagy az állóban van lehetősége a további célokat eltalálni. A lőgyakorlat értékelése a leküzdött célok és a maradék lövedékek száma alapján történik. A lőgyakorlatot végrehajtja egy fő vagy váltva lőhet a csapat minden tagja is.

4./ Katona és honvéd olimpikonok teszt: ez a versenyszám kvíz jellegű kérdés felelet alapján kerül végrehajtásra. A csapat tagjai megbeszélhetik a helyes választ. A résztvevő csapatok számára eltérő kérdések kerülnek feladásra, ezért a későbbi időpontban sorra kerülő csapat részére nem lehet átadni a helyes választ. Értékelés: a helyes válaszok száma alapján pontot szerez a csapat és annak nagysága fogja meghatározni ebben a számban sorrendet.

5./ Kézigránát célba- és távolba dobás: az atlétikai dobások alapmozdulatai közül a hajítás szórakoztató, versengésre alkalmas változatát igen a távolba és célba dobást kell végrehajtani katonai, gyakorló nyeles gumi kézigránáttal. A cél távolsága 20 m és 25 m. Feladat, minden csapatnak 3-3 (6 db) kézigránátot kell elhajítani a jelölt célterületre. Értelem szerűen hármat 20-re és 3 db-ot a 25 m-re.

Értékelés a találatok száma alapján. A csapat dönti el, hogy ki, illetve kik hajítanak.

Távolságra történő kézigránát hajítás célja, a dobószer minél távolabbra juttatása. A dobások elvégezhetők helyből, illetve előzetes lendületből. Dobás: 2 gyakorlás, 3 három értékelt. Helyezési sorrend a távolság alapján kerül kiszámításra.

6./ 4x400 m-es fegyveres váltófutás: a futást a MASZ Atlétikai Szabálykönyve lapján hajtják végre a futók. A váltóbot egy gyakorló gumi gépkarabély. Egy futamban maximum 6 váltó versenyez.

7./ Ügyességi feladatok: a Budapesti Honvédban művel sportágak interaktív bemutatása sportolókkal.

8./ Párbajlövészet: biatlon célra történő lövészet. Feladat végrehajtása: Minden csapatból egy – egy fő versenyez a csapatért. Egyenes kieséses rendszerű verseny. A csapatok egymás elleni versenyzése sorsolás alapján történik. Az első kör után versenyben maradt csapatok sorsolás alapján tovább folytatják a versenyt egyenes kieséses rendszerben. Ebben a versenyben csak első helyezést lehet elérni, amiért rendezők különdíjat ajánlanak fel a nyertes iskola részére.

Feladat leírás: a lövő, a lőállástól 20 –méterrel, fekvő testhelyzetből indulva elfoglalja a lőállást, ahol az asztalról felveszi a légpuskát, tölt és leküzdi a célt. A lövészetvezető akkor állítja meg a gyakorlatot, ha találat van. Az versenyző győz, aki előbb eltalálja a célt. Minden versenyzőnek 3 lövésre van lehetősége. Abban az esetben, ha elsőre nem találják el a célt, akkor minél gyorsabban újra töltenek és lőnek. Ez addig folytatódik, ameddig le nem küzdi valamelyik versenyző célt, vagy elfogy a lövedék. Ez utóbbi esetben mind a kettő versenyző kiesett a versenyből.

Információ: a versennyel kapcsolatos további információ kérhető: Farkas László HOSOSZ elnök, versenyigazgatótól a +36 20/ 421-9445 telefonon, vagy Benácsi Szandra BHSE sportszervezőtől, versenyszervezőtől +36 70 615 5559, vagy a megadott nevezési e-mail címen.

Szervezőbizottság

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK