Termékek Menü

FRISS HÍREK - Tehetség határok nélkül - I. Honvéd Kupa nemzetközi birkózóserseny

Tehetségek határok nélkül

„A katonasportokra is jellemző az a kiállás, az a becsületesség és tisztességes küzdelem, amit a birkózók lelkülete és karaktere mutat” - fogalmazott dr. Simicskó István honvédelmi miniszter a Honvéd Kupa Nemzetközi Birkózóverseny 2017 megnyitóján, február 11-én, szombaton. A Tehetségek határok nélkül elnevezésű rendezvény a Budapesti Honvéd Sportegyesület (BHSE) nemrégiben újraalapított birkózó szakosztályának első nemzetközi tornája.

Köszöntőjében a honvédelmi tárcavezető emlékeztetett: „1989. november 21-én szűnt meg a Budapesti Honvéd Sportegyesület birkózó szakosztálya, ezért ünnepi pillanat a mai, hiszen a tavalyi évben úgy döntöttünk, hogy újra létrehozzuk a szakosztályt.” Dr. Simicskó István, a birkózók legfiatalabb korosztályának bemutatóját követően kiemelte, hogy „öröm volt látni, ahogy fiatalok, gyermekek mutatták be a birkózás alapjait. Megható látni, hogy fiatal gyermekek milyen ügyességgel, tehetséggel küzdenek a szőnyegen.” 

Dr. Simicskó István, a BHSE elnöke úgy fogalmazott, hogy a birkózás kiválóan alkalmas arra, hogy a felnövekvő gyermekek jellemét és karakterét formálja. „Minden ilyen típusú küzdelem a tisztességes kiállást erősíti gyermekeinkben. A katonasportokra is jellemző az a kiállás, az a becsületesség és tisztességes küzdelem, amit a birkózók lelkülete és karaktere mutat - ezért karoltuk fel és ezért nyitottuk meg és alapítottuk újra a birkózó szakosztályt a Budapesti Honvédnál”- mondta

„Nagy szerencse, hogy olyan dolgot tehetünk a birkózásért, ami eddig nem adatott meg. Számunkra ez egy új időszak kezdete. Egy olyan lehetőséget kaptunk a honvédon keresztül, aminek köszönhetően a birkózáshoz kellő feltételeket biztosítják és mi teljes erővel a szakmának tudunk élni. Bízunk benne, hogy az első Honvéd Kupa után ez rendszeressé fog válni és még nagyon sok versenyen fogunk találkozni” – fogalmazott Orbán Győző, a BHSE Birkózó Szakosztályának elnöke.

A kötöttfogású birkózók díjátadójával egybekötött ünnepségén Bacsa Péter , a Magyar Birkózó Szövetség alelnöke emlékplakettet adott át a BHSE vezetőinek, az első Honvéd Kupa megrendezéséért tett erőfeszítések elismerésként. Potápi Árpád János, nemzetpolitikáért felelős államtitkár köszöntötte a határon túlról érkezett és a Birokra magyar! elnevezésű program keretében a világversenyeken magyar színekben induló versenyzőket. Az ünnepségen köszöntötték Varga János a Honvéd olimpiai bajnok birkózóját is, aki 1968-ban, a Mexikóvárosban megrendezett olimpián szerzett aranyérmet kötöttfogású birkózásban. 

Az ünnepség részeként felkérték a 2017-es év Gyermekvédelmi Nagyköveteit, Imre Géza olimpiai ezüstérmes párbajtőrözőt, Knapek Edina Európa-bajnok vívót, Gergely Istvánt a Budapesti Honvéd Sportegyesület ügyvezető elnökét, kétszeres olimpiai bajnok vízilabdázót,  valamint Toma Mihály sokszoros magyar bajnok birkózót. 

Fotó: Dévényi Veronika

Eredmények:

Hosszú évtizedeket követően ismét visszatért a Budapesti Honvéd SE a magyar birkózás világába. A fővárosi szakosztály méghozzá egy rangos nemzetközi felnőtt válogatóval mutatkozhatott be, ahol a férfi birkózók mindkét fogásnemben felmérhették év eleji tudásukat. A délelőtt 10 órától kezdődő kötöttfogásúaknál 83, míg a délután 15 óra 30 perctől kezdődő szabadfogásúaknál 51 sportoló próbált szerencsét. A házigazdák előbbi szakágban lehengerlő győzelmet arattak a csapatpontversenyt tekintve, két elsőséggel és számtalan éremmel toronymagasan a dobogó legmagasabb fokán végeztek. Szabadfogásban pedig az ESMTK bizonyult a legeredményesebb szakosztálynak, egyetlen aranyérmüket Nagy Mihálynak köszönhették, aki ezúttal már a 86 kilogrammosok között lett első helyezett.

A kötöttfogású válogató győztesei:
59 kg: Torba Erik (Budapesti Honvéd SE)
66 kg: Krasznai Máté (Budapesti Honvéd SE)
71 kg: Korpási Bálint (BVSC-Ganz-Jászkisér)
75 kg: Lőrincz Tamás (Ceglédi SVE)
80 kg: Szabó László (Újpesti TE)
85 kg: Lőrincz Viktor (Ceglédi VSE)
98 kg: Varga Ádám (Újpesti TE)
130 kg: Majoros Ármin Mózes (ESMTK)

Kötöttfogású csapatpontverseny:
1. Budapesti Honvéd SE
2. ESMTK
3. Ceglédi VSE

A szabadfogású válogató győztesei:
57 kg: Vilhelm Richárd (Újpesti TE)
61 kg: Molnár József (Kecskeméti TE)
65 kg: Lukács Norbert (Budapesti Honvéd SE)
70 kg: Gulyás Zsombor (Pénzügyőr SE)
74 kg: Szabó Noé (Vasas SC)
86 kg: Nagy Mihály (ESMTK)
97 kg: Szmik Attila (Budapesti Honvéd SE)
125 kg: Ligeti Dániel (Haladás VSE)


Szabadfogású csapatpontverseny:
1. ESMTK
2. Újpesti TE
3. Haladás VSE

A versenyeken közreműködő bírók: Péteri László (elnök), Pál Szabolcs, Palásti Tibor, Kismóni János, Weisz György, Lőrik Zsombor, Tóth János, Szabó Bence, Szél Dávid, Rögler Gábor, Szántóné Csánó Zsófia, Gogolák Ibolya (versenyiroda), Fék Szabolcs (versenyiroda).

További részletes eredmények elérhetőek a Magyar Birkózó Szövetség honlapján - kattintás ide!

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK