Termékek Menü

A Honvéd Kupa atlétikai versenyek története

A sorozat 1985. május 19-én az I. Honvéd – Hungalu Kupa nemzetközi pályaavató atlétikai versennyel kezdődött. Az egyesület életében nagy jelentőségű volt a verseny kezdetekor a rekortán borítású atlétikai pálya avatása. Nemzetközi szintű versenyfeltételek alakultak ki ezzel a pályán és az egyesületnél. A hazai élmezőny mellett főként a baráti hadseregek központi klubjainak versenyzői jelentették a nemzetközi résztvevők többségét. A férfiak 10, a nők 7, az ifjúsági és serdülő versenyzők mindkét nemnél 2-2 versenyszámban mérték össze erejüket első alkalommal.

A férfi 100 méteres síkfutás győztese 10,35-tel Tatár István volt, aki 2009-től a Budapesti Honvéd Sportegyesület Atlétikai Szakosztály igazgatója. Az I. Honvéd Kupa  női győztese Szabó Karolina, a férfi Urbanik Sándor volt. A korabeli vélemények szerint összességében szép versenyeket látott a kétezer néző. 1986. július 6-án 2. alkalommal már 12 ország versenyzőivel rendezték meg a viadalt. A szocialista országok versenyzői mellett megjelentek az amerikai, osztrák és nyugatnémet versenyzők. Az egyesület versenyzői közül Szabó Karolina 5000 méteren, Tatár István 10,30-al a 100 méteres síkfutásban ebben az évben is győzött. A nőknél újra Szabó  Karolina, a férfiaknál az amerikai távolugró Gordon Laine 812 centiméteres kiváló eredménnyel kapta meg a szép herendi tiszteletdíjat. 1987. szeptember 15-én, a harmadik alkalommal megrendezett versenyen a 15 ország kétszáz versenyzője között megjelentek a nyugati országok egyénileg  meghívott atlétái is. A kupát két sprinter kapta ebben az évben a legjobb eredményért. A nőknél a világbajnok NDK-beli Silke Gladisch 100 méteren 10,99-et, a  férfiaknál a 200 méteres síkfutás versenyszámban a magyar Kovács Attila győzött 20,21-el. Szabó Karolina az 5000 méteres síkfutásban a triplázása után a kupa  legeredményesebb versenyzője lett.

Az 1988. július 11-én megrendezett negyedik viadal előtt már Gyulai István is segített a szervező bizottságban, mint versenyző szervező. Ez a kupa lett az első  nyereménydíjas magyar versenysorozat. Bekapcsolódott a Hungária Biztosító Kupáért folyó, többlépcsős esemény negyedik állomásának, amely Dr. Békesi László, a  Magyar Atlétikai Szövetség ekkori elnöke szerint a sorozat legrangosabb viadala volt. A versenyen 1500 méteres síkfutásban indult a kenyai Peter Rono, aki a két és  fél hónappal később a Szöulban rendezett olimpián bajnoki címet nyert. A férfiaknál a Honvéd Kupát is ő vihette ebben az évben haza.

A férfiak 100 méteres  síkfutásában ismét Tatár István nyert. Díszvendégként megtisztelte a versenyt az NDK-beli Marita Koch, akinek világcsúcsa megdönthetetlennek tűnik.

1989. szeptember 4-én már ötödik alkalommal volt a Hungalu a Kupa névadója és főszponzora. A kupa 23 versenyszáma között szerepelt a kalapácsvetés is, amely a Népstadion edzőpályáján került lebonyolításra. A 250 résztvevő versenyző közül 100 volt külföldi. A versenyt a korabeli sajtóban már úgy említették, mint a hazai sportélet rangos eseménye.

Az egyesület átalakulása közben valamint a sportág egyre nehezedő gazdasági helyzetében 1991-ben sajnos a Budapesti Honvéd szponzor nélkül maradt. A szűkös anyagi körülmények ellenére a versenyt a hagyományoknak megfelelően megrendezte az egyesület. 1992 új fejezetet nyitott a Tüzér utcai gála történetében. Egy volt atléta, Herbák Ferenc vállalta a verseny szponzorálását. 1992. június 18-án így Honvéd – Herbák Motor’s Kupa néven, egyben MASZ és IAAF támogatással rendezték a nemzetközi versenyt. Érdekessége volt, hogy előző napi, Szilágyi utcai UTE sporttelepi nemzetközi versennyel együtt rendezték.

1996-ban került első alkalommal megrendezésre az Iharos Sándor Emlékverseny az azt követő koszorúzással együtt a Kupa versenyein belül.

Ezekben és a következő években akár szponzor nélkül, akár szponzorok nevével együtt megrendezésre kerültek a versenyek. Így találkozhattak a Kupa történetében a L.I.B.O.R. Leasing, a Schwechater, a Steffl, a Match nevével.

2004-től újabb emlékversenyekkel, betétszámokkal egészült ki a Kupa programja.

2005-ben a Budapesti, 2007-ben és 2008-ban a Magyar Atlétikai Szövetséggel együtt rendezte meg a versenyt az egyesület. Ezekben az években a hazai dobóatléták voltak a versenyek nagy ágyúi, közöttük is kiemelkedett az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető Kővágó Zoltán, az egyesület versenyzője.

2009-től, Tatár István szakosztály igazgatói időszakától kezdve újra jobban előtérbe került a Kupa színvonalasabb megrendezése, a résztvevő versenyzők körének szélesítése. Kedves színfoltja az utóbbi versenyeknek az egyesület volt atlétáinak meghívása, felkérése díjátadásra.

2011-ben csak nagy nehézségek árán sikerült életben tartani a sorozatot. Tatár István szakosztály igazgatónak sikerült segítőkész szponzorokat találni, így nem szakadt meg a 27 éve tartó sorozat. Ekkor a szakosztály és az egyesület vezetése is úgy döntött, hogy a jövőben mindent megtesz a sorozat életben tartásáért.

A 2012 és 2014 közötti versenyekre ennek szellemében sok volt Honvéd atléta került meghívásra, az induló magyar élmezőny mellett helyet kaptak a verseny programjában a legtehetségesebb gyerek atléták, újabb legendás atléták emlékére kerültek emlékversenyek megrendezésre. A MASZ új versenyrendszerének köszönhetően a Liga versenyszámok beiktatásával a teljes hazai élmezőny megjelent a legutóbbi Honvéd Kupán.

2017-ben, ennek szellemében várta az egyesület és a szakosztály vezetése a volt Honvéd atlétákat, a legtehetségesebb fiatalokat és a hazai élmezőnyt a 33. Honvéd Kupán.

A fentiekből kitűnik, hogy az elmúlt több mint 30 évben minden földrész atlétái indultak a Tüzér utcai viadalon. Indult többek között ifi világbajnok diszkoszvető Ausztráliából, egzotikus ecuadori gátfutó olimpikon nő, katari, amerikai, jamaicai, dél-afrikai, kínai, kenyai, ciprusi atléta, a volt „baráti” országok sportolói, sok-sok európai csillag és afrikai futó, a teljes magyar élmezőny. Több mint 30 ország több ezer atlétája volt itt versenyezni az említett időszakban.

Készítette:Győr Béla

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK