Termékek Menü

IRÁNY RIÓ - Imre Géza ezüstérmes Rióban!

Boczkó Gábor és Imre Géza annak tudatában léptek pástra a délelőtti programban, hogy amennyiben győznek, a negyeddöntőbe kerülésért egymással találkoznak. Előbbi a szenegáli Alexandre Bouzaiddal vívott: az első néhány tusig szoros küzdelmet hozott az asszó, a hajrában azonban Boczkó érvényesítette a papírformát, és 15–9-re nyert. Imre Géza a kolumbiai John Edison Rodríguezzel „meccselt”, és viszonylag simán, 15–8-ra legyőzte 25 esztendős dél-amerikai ellenfelét. Így jöhetett a magyaros csörte.

A piros páston rendezett asszóban Imre Géza már az elején előnybe került, és azt nem is engedte ki a kezei közül. Boczkó próbálta minél hátrébb szorítani 41 éves honfitársát, aki azonban remekül védekezett és visszaszúrásokkal rendre tust ért el. A második három perc után 10–5-öt mutatott az eredményjelző, innen pedig már nem volt visszaút Boczkó számára, Imre Géza 15–8-as győzelemmel lépett tovább a legjobb nyolc közé. Boczkó Gábor a mérkőzés után megjegyezte, hogy Géza ma jobb volt, aztán elsietett.

„Borzasztóan nehéz volt, nem is tudom, hogy lelkileg, taktikailag vagy fizikailag volt nehezebb – mondta a mob.hu-nak rögtön a mérkőzés után Imre Géza. – Már az első harmad végén azt éreztem, hogy összeesek. Minden gondolatát ismerjük a másiknak, évek óta együtt vívunk, együtt edzünk. Lelkileg volt a legnehezebb. Az egymás elleni mérlegünk? Egy ide, sok oda. Nem is emlékszem, mikor vertem meg utoljára versenyen. Az észt ellen is nehéz csörte lesz, jó fizikai felépítése van, vannak gondolataim, hogy miket kellene megvalósítani. Hogy sikerül-e, majd meglátjuk...”

A négy közé kerülésért a kétszeres világbajnok Nikolaj Novoszjolov következett Imre Gézának. Hét hétig fej-fej mellett haladtak, a harmadik három percben azonban a rutinos magyar vívó rá tudta erőltetni akaratát észt ellenfelére, aki kissé görcsössé is vált. Imre Géza végül remek tusokat adva 15–8-ra legyőzte Novoszjolovot, és amellett, hogy javított egymás elleni mérlegükön, bejutott az elődöntőbe. A legjobb négy között Gauthier Grumier lesz az ellenfele: a franciát tavaly épp a vb-döntőben győzte le.

„Nem volt egyszerű, kétszeres egyéni világbajnokról beszélünk. Párszor már találkoztam vele, borzasztó fizikuma van – mondta Imre Géza észt ellenfeléről a mob.hu-nak. – Az elején, amikor egyszer-kétszer megütötte a pengémet, úgy éreztem, hogy nagy baj van: hirtelen azt sem tudtam, hogyan fogom megfogni az ő pengéjét, nemhogy tust adni. De volt egy-két jó, szerencsésebb találatom, amitől talán el is ment az önbizalma. Megtaláltam az ellenszerét is, így akkortól már magával hadakozott szerintem. Eléggé elfáradtam, jól fog jönni a következő asszóig hátra lévő másfél óra. Pihenek, relaxálok, kilazíttatom a vállamat.”

AZ ELŐDÖNTŐ

A helyi idő szerint 16 órakor kezdődő elődöntőben együttes tusokkal kezdtek, majd Imre Géza remek védekezéssel és visszaszúrásokkal három tusnyi előnyre tudott szert tenni az első harmad végére, 8–5-tel ülhettek le az első rövid pihenőre. A második három perc is együttes találattal kezdődött, majd a francia szépíteni tudott – ez volt a mérkőzésen az első egylámpása Grumier-nek. Sőt, két másik követte, így 9–9-et mutatott az eredményjelző. A következő együttest két egylámpás követte Imre Gézától, majd két együttes vitte közelebb a győzelemhez – egészen pontosra egy tusra tőle. A következő együttessel ez meg is lett, így Imre Géza pályfutása során először jutott olimpiai döntőbe egyéniben.

„Nagy taktikai csata volt ez is, csak úgy, mint a tavalyi vb-döntőn – nyilatkozta a mob.hu-nak Imre Géza a fináléba jutást követően. – Vezettem hárommal is, de ugyanúgy feljött, mint egy évvel ezelőtt. Tartottam is ettől, még a végén is, de bíztam az együttesekben. A közepén kicsit elbizonytalanodtam, fel is tudott jönni, lábbal megvert ekkor. Végig a taktika járt a fejemben, hogy mi legyen a következő lépés, hogyan tudnám megfogni. Aránylag gyorsan lement az elődöntő szerencsére. Jól átgyúrtak, úgyhogy nagyjából tíz évet fiatalodtam, bízom benne, hogy meglesz az arany.”

A DÖNTŐ

Elképesztő felvezetéssel és show-val indult a finálé, melyben Imre Géza ellenfele a mindössze 20 esztendős Pak Szang Jung volt. Érdekesség: a koreai vívó még csak 1 éves volt, amikor Imre Gézának már volt világbajnoki és olimpiai érme is... Két generáció találkozott tehát a férfi párbajtőr döntőjében, melyre a Carioca 3 aréna szinte teljesen megtelt, több magyar zászlót is felfedeztünk a lelátón. A döntőt a lelátón izgulta végig Schmitt Pál NOB-tag, Kamuti Jenő olimpiai ezüstérmes vívó, valamint Csampa Zsolt vívószövetségi elnök és Kulcsár Győző olimpiai bajnok vívó, Szász Emese edzője.

Két egylámpással kezdte a finálét Imre Géza, majd két együttes tus és két koreai találat jött az első három percben. Döntetlen után Imre Géza kétszer is egylámpást vitt be, amivel két tusnyi előnyre tett szert. Az ezt követő két együttes is az ő malmára hajtotta a vizet, az első három perc után így 8–6-ra vezetett. A második harmad nem igazán úgy kezdődött, ahogy Imre tervezte, fiatal ázsiai ellenfele ugyanis egyenlíteni tudott. 9–9-nél háromszor is állva hagyta a koreait Imre Géza, így három tusnyi előnyre tett szert a záró harmad előtt.

A hangulat fantasztikus volt, zúgott a Ria, Ria, Hungária a lelátóról – természetesen csak a szünetekben, hiszen asszó közben a közönségből folyton szólt a „Sssss!”. Az utolsó három percre nagy elánnal jött vissza a pástra Pak, rögtön be is vitt egy egylámpást. Ez azonban sikerült Imre Gézának is, aki így karnyújtásnyire került az olimpiai bajnoki címtől. Kissé megremegett a keze a siker kapujában, amit a koreai meg is érzett, és négy egylámpással kiegyenlített, döntő tus jöhetett.

Ezt a koreai tudta beadni, így Imre Géza 2004 után ismét olimpiai ezüstérmes lett (igaz, akkor csapatban).

(Ilku Miklós jelenti Rióból)

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK