Termékek Menü

FRISS HÍREK - Irány Rió - Knapek Edina is megszerezte az olimpiai kvótát!

Aida és Edina zsebében az újabb két magyar olimpiai kvóta!

Egy 40 és egy 38 esztendős édesanya, két nagyszerű vívó és remek sportember, egy esztendős csata után teljesítette célját: Mohamed Aida és Knapek Edina (Honvéd SE) a havannai női tőr Grand Prix versenyen kiharcolta az olimpiai részvételt! Gratulálunk! Ezzel hét – gyakorlatilag nyolc… – magyar kvóta már zsebben, egy hét múlva jöhet a következő!

A havannai női tőr Grand Prix 64-es táblájából még csak az első kör ment le, amikor már félig, talán még annál is jobban hátradőlhettünk. Legalábbis mi, idehaza izgulva… Természetesen az olimpiai kvalifikáció okán, hiszen a rangos viadal még sehol sem tartott, csakhogy ez számunkra most, ha nem is mindegy, de másodlagos volt. A verseny előtt ugyanis Mohamed Aida riói helye szinte bizonyosnak tűnt, és Knapek Edina sem állt rosszul. A cél ezek után egyértelmű volt: az utolsó kvalifikációs versenyen a részvétel kivívása!

Aztán pénteken kiderült, hogy az egyik nagy rivális, a kanadai Harvey nem indult. A szombat pedig azzal kezdődött – magyar idő szerint kora este -, hogy Aida és Edina egyaránt megnyerte első asszóját! Előbbi nem mindennapi meccsen. A török Karamete ellen 6:2-re húzott el, gondoltuk érvényesül a papírforma. Csakhogy innen a rivális fordított, és 14:12-ig nem is adta ki az előnyt a kezéből. Aztán viszont Aida jött, és 15:14-nél helyre állt a világ rendje! Edina a francia Mpah-Njangával belülről bizonyosan nagyon feszült asszót vívott, de a képernyőről ez nem jött át. Szerencsére. Csak az, hogy a magyar rögtön az elején elhúz, és előnyét biztosan megőrzi az asszó végéig (15:11). 

Ugyanebben a körben kiesett a riválisok közül a német Golubitskyi, a lengyel Hanna Lyczbinska, búcsúzott az utolsó ukrán, és többnyire érvényesült a papírforma. Búcsúzott sajnos Hopka-Varga Gabi is, akit a koreai Nam győzött le (7:12), és ezzel az ő olimpiai álma tovaszálltak. Egy tussal kapott ki nagy csatában Lupkovics Dóri, és az aktuális világbajnok orosz Deriglazova ejtette ki Kreiss Fannit (15:7). Mindez összességében azt jelentette, hogy tényleg csak matematikai esély maradt arra, hogy ne szerezzük meg a maximális, két olimpiai kvótát a fegyvernemben. De a vancouveri férfi párbajtőr Vk-n történtek már megtanítottak bennünket arra, hogy csak a végén örüljünk…

A következő körben, a 16 közé jutásért alakulhattak volna jobban is a dolgok. Először is azért, mert mindkét magyar kikapott. Aida drámai meccsen, 7:9-ről másodpercekkel a vívóidő lejárta előtt egyenlített a koreai Nam ellen, de a hosszabbítás nem sikerült (9:10). Edinának nem volt esélye az amerikai Ross-szal szemben, az ő koncentrációja érthetően másfelé járt. Azon, hogy mit vívnak a riválisok… Nos, a matekot nem túlbonyolítva, egyetlen, de tényleg egyetlen verzió még maradt a nyolcad döntők előtt, melynek számunkra szerencsétlen megvalósulása esetén csak Aida lett volna magyar részről olimpikon. A számokat és a miérteket hagyjuk, csak a tényeket rögzítsük! Amennyiben a kínai Liu kettőbe jut, és a lengyel Knop elődöntős, akkor csak egy kvótánk van. Minden más esetben kettő!

Aztán  magyar idő szerint 22 óra 10 perckor a matematika is kapitulált! A nyolcad döntő első körében Liut éppen egy másik lengyel, Gruchala búcsúztatta simán 15:8-ra. Ezzel végre véglegesen eldőlt: Mohamed Aida, két gyermek édesanyjaként, egyéni vb-ezüst és bronzérmesen, 40 esztendősen, és Knapek Edina egy kisfiú édesanyjaként, egyéni vb-bronzérmesen, 38 évesen ott lesz a riói olimpián! Nagy siker ez mindkettejüknek, szívből gratulálunk Nekik és mesterüknek egyaránt!

A célt sikerült kiharcolni, most jöhet az álmok valóra váltása!

Eredmények. Női tőr egyéni Grand Prix, Havanna, 116 induló. A legjobb 32 közé jutásért: Mohamed-Karamete (török) 15:14, Knapek-Mpah-Njanga (francia) 15:11, Lupkovics-Kim (koreai) 14:15, Hopka-Varga-Nam (koreai) 7:12, Kreiss-Deriglazova (orosz) 9:15.

A legjobb 16 közé jutásért: Mohamed-Nam (koreai) 9:10, Knapek-Ross (amerikai) 2:15.

Végeredmény: 1. Errigo (olasz), 2. Kiefer (amerikai), 3. Nam (koreai) és Jakovleva (orosz), …19. Mohamed Aida, …30. Knapk Edina, …44. Lupkovics Dóra, …50. Hopka-Varga Gabriella, …63. Kreiss Fanni, …77. Varga Katalin, …84. Jeszenszky Szilvia, …93. Gólya Fruzsina

forrás:hunfencing.hu

Tartalomhoz tartozó címkék: FRISS HÍREK