Termékek Menü

KÉZILABDA

BEMUTATKOZÁS

Története

A labdajáték terén az egyik legeredményesebb szakosztálya a egyesületünknek a kézilabda. A hazai és nemzetközi sikereket tekintve hihetetlen múlja van a szakosztálynak, hiszen  Magyarországon az egyetlen férfi BEK győzelemmel mi büszkélkedhetünk (1982.). A BEK-ben 1966-ban pedig a második helyet sikerült megszereznünk.

A jelenünk sajnos az építkezésre és a fiatalok nevelésére korlátozódik, de bízunk abban, hogy újra lesz egy nagy Honvéd kézilabda csapat.

Idézet a BHSE 65 éves kiadványából:

Valósággal özönlenek a kézilabda-szakosztályhoz a fiatalok – serdülők, ifik, gyerekek –, és jelentős szerepet játszanak abban, hogy a kézilabdázók még mindig elismert, megbecsült tagjai a klubnak. Az pedig szinte egyedi, hogy a szakosztálynál csak saját nevelésű játékosok sportolnak, alkotják a csoportot. Márpedig, ha belegondolunk, hogy a kézisek összlétszáma 110, akkor igencsak elismerésre méltó ez az adat…

Füzes Gyula szakosztály-igazgató szerint a kézilabda a legösszetettebb sportág. Kell hozzá gyorsaság, erő, vagányság, irányítókészség és a biztos alapot jelentő erős, rugalmas láb.

Tudják ezt a Honvéddal kapcsolatban álló kerületi iskolák testnevelő tanárai is, hiszen már az első osztályban is oktatják a szivacskézilabdát, és a tehetséges lurkókat azonnal a Honvédhoz irányítják. Így teljesen folyamatos a képzés, ami fontos is, hiszen a piros-fehérek kézilabda-szakosztálya az utánpótlás neveléséről is híres, ahol a nagy nyugati klubok mintája alapján készülnek a fiatalok. Ahogy a svédeknél, dánoknál, norvégoknál, úgy a piros-fehéreknél is az a módi, hogy a sport mellett egzisztenciát is adnak a játékosoknak. A fiatalok tanulnak, dolgoznak, így a szakosztálynál nincsenek egzisztenciális gondok. Lehet, ez is hozzájárul ahhoz, hogy évről évre sok tehetséges gyerek jelentkezik a szakosztálynál, a juniorok közül pedig számosan felkerülnek a felnőtt keretbe, és ott is megállják a helyüket. „Az NB II-es felnőttek mellett hét utánpótláscsapatunk van – mondja büszkén Füzes Gyula. – Juniorok,

ifik, serdülők, gyerekek alkotják azt a társaságot, amely továbbviszi, vagy inkább a jelenben is életben tartja az egykori Honvéd-hagyományokat, hiszen az ,ősök’ nemcsak sokszoros magyar bajnokok, kupagyőztesek, hanem BL-győztesek is voltak.

Mivel abban az időben is a Honvédhoz tartoztam, így különösen értékelem azt a fejlődést, amit a kis közösségünk az évek során megvalósított. Igaz, most még csak az NB II-ben nyertek a felnőttek bajnokságot, de ez a siker biztos alap a magasabb szintű folytatáshoz. Nem lehet panasz a különböző korcsoportos együtteseinkre sem, hiszen az ifik 2013-ban ezüstérmesek lettek, a 99-ben születettek pedig országos bajnokságot nyertek. Természetesen szeretnénk, és örülnénk neki, ha egy-két év múlva felnőtt együttesünk a legmagasabb osztály B csoportjában is a legjobbnak bizonyulna. Van tennivalóm bőven, és ebben oroszlánrészt vállal Szabó Lajos technikai vezető. Fokozatosan fiatalítjuk a csapatot, hogy a srácok szokják a nagy küzdelmeket, és alkalmasint az erősebb csatákban is helytálljanak.

A szakosztály igazgatója régi „bútordarab” a piros-fehéreknél, hiszen vezetőként már több mint 30 éve irányítja a fiatalokat, korábban pedig játékosként ért el kiváló eredményeket. Nemcsak jelene, hanem múltja is van, hiszen összesen 50 esztendeje szolgálja a Honvéd kézilabdázóit, így neki el lehet, el kell hinni, ha azt mondja: „A Honvéd név még mindig maga a csoda!”. Az NB II-ben egy vidéki bajnoki összecsapásra általában hatvan- hetven néző kíváncsi. De ha a Honvéd – mondjuk – Monoron vagy más vidéki riválisánál szerepel, akkor biztos, hogy legalább négy-öt-nyolcszáz néző tekinti meg a mérkőzést. Olyan csengése, olyan patinája van ennek a névnek, a klubnak, hogy mágnesként vonzza az érdeklődőket. És a saját nevelésű garnitúra ennek is köszönhető, hiszen a szülők még emlékeznek a „nagy” Honvédra, és ezért választják egyesületként a piros-fehéreket, ha gyerekük sportolni, kézilabdázni szeretne.

És most már a körülmények is egyre jobbak. Sokat változott a szakosztály létesítménye. A TAO pénzből és a Honvéd segítségével felújították a pálya burkolatát, a csarnok tetőszerkezetét, átépítették az öltözőket, a kiszolgálóhelyiségeket, és ennek eredményeként NB I/B-s licencet kapott a Klapka utcai csarnok. Más így mérkőzéseket rendezni, vendégeket fogadni, terveket szőni! Persze a Honvéd név mellett az is vonzó, hogy kiváló szakemberek irányítják, készítik fel a fiatalokat a kézilabda ábécéjére. Páll Tibor, Bari-Nagy Lajos és Penszky Gergely nagy tudású, felkészült, tapasztalt edzők, akik rajongásig szeretik a kézilabdát és a Honvédot is. „Ha minden jól megy – márpedig miért ne menne? – vázolja a jövőt Füzes Gyula –, jövőre megcélozzuk az NB I/B-t. Volt idő, amikor bajnokok voltunk, és osztályt válthattunk volna, de az elnökséggel, illetve Molnár Imre ügyvezető elnökkel egyeztetve, úgy döntöttünk, maradunk még a másodosztályban. Részben, hogy tanuljunk, részben pedig a költségvetésünk sem felelt volna meg az elvárásoknak.

Az NB I/B-ben már fizetett játékosok szerepelnek, és a kiadások is jóval magasabbak, mint az NB II-ben. Szerencsére nálunk olyan sportolók vannak, akik nem követelődznek, hanem magukénak érzik a klubot, a szakosztályt, így velük nyugodtan lehetnek merészebb céljaink is. Vigyázunk az értékeinkre, nem járunk a fellegekben. Ahogy a környezetünk fejlődik, szépül, új eredményjelzőnk is van, takarítógépet kaptunk, vásároltunk mikrobuszt – hogy csak ilyen apróságokat említsek, úgy leszünk egyre érettebbek arra, hogy magasabb szinten képviseljük a piros-fehér színeket.” Füzes Gyula a Honvéd-kézilabda nagy ikonja. És arra a kérdésre, ameddig akar még a szakosztályért igazgatóként tevékenykedni, röviden csak azt mondja: „Addig, amíg hasznos vagyok.” Ám, hogy mennyire hasznos, arra bizonyíték, hogy 1964. április 23-át mutatott a naptár, amikor elindult egy páratlan ívű karrier, és egy kivételes tehetségű, szorgalmú srác örökre eljegyezte magát a kézilabdával és a Bp. Honvéddal. Még ma is őrzi a 2895-ös számú sportegyesületi tagsági könyvet, amit akkor kapott, amikor az egyesület, a kézilabda-szakosztály tagja lett. Pedig az nem ma volt. Őrök emlék ez, elsősorban magának és talán az utókornak is. A szakosztály-igazgató egyébként 2014-ben duplán ünnepel, kerek ötven esztendeje van a klubnál, tavasszal pedig eddigi munkája, tevékenysége elismeréseként átvehette a Budapest Kézilabda Sportjáért és a Magyar Kézilabda Sportért járó kitüntető címet. Persze, amit eddig tett, nem ezért tette, hanem azért, mert rajongásig szereti a sportágat, a Honvédot.

Hiszi és vallja, a kézilabda az örök szerelme…


A hőskor évei: 1951-1991

A szakosztály alakulását sokan még ma is 1952- re teszik. Nos, hogy a hivatalos iratok ezt tartalmazzák az lehetséges. Az viszont biztos: nagypályán a női és a férfi csapatunk is részt vett a Budapest I. o. küzdelmekben 1951-ben. Kispályás együttes ugyan nem indult még ebben az évben-bajnokságban, de 1951 őszén már elindult a MNK-ban.

1951:  Kispályás MNK-ban nagyszerűen szerepelt a csapat, mert az elődöntőig jutott, A nagypályás Budapest Bajnokságban részt vett a női és a férfi csapat is. A férfi csapat az elért 3. hellyel jogot szerzett az Országos Bajnokság elődöntőjében való részvételre. Az elődöntőt csoport elsőként nyerte meg a csapat és így jogot szerzett az országos döntőben való játszásért, ahol ezüstérmet szerzett a csapat.

1952: A csapat mind a nagy pályás és kispályás bajnokságban is az élen végzet, de ez mellett még meg is nyerte a MNK.

1953: Ez az év már nem volt olyan sikeres. A csapat legjobb eredménye az országos terembajnokság döntőjében volt, ahol 2. helyezést ért el.

1959:  Csapat most mutatkozott be az első osztályban „újoncként”, 2. helyezést ért el.

1960:  Ebben az évben szűnt meg a nagy pályás bajnokság a kézilabdában, ezt követően csak kispályás bajnokság volt, így  ennek köszönhetően már a Honvéd se szerepelt úgy, mint ez előző évben (5. helyezés), mert erősödőt a mezőny.

1962 – 1972:  Ez alatt az időszak alatt a Honvéd 7 aranyat és 4 ezüstöt szerzett a bajnokságban

1973 – 1974:  Egy 3.,7. helyezést ért el a csapat.

1975 – 1984:  Az újabb aranykorszak ez az időszak, bár volt időszak, mikor rosszabb helyezés is becsúszott a bajnokságban:6 arany, 2ezüst, 3. és 4. helyezés

1985 – 1987:  8.,6. és 3. helyezés

1988 – 1989:  A kézilabda szövetség ebben az évben vezette be az őszi-tavaszi rendszerű bajnokságot. Ebben az új rendszerben a Honvéd a 4. helyen végzett.


Nemzetközi kupaszereplés

Két fontos évszám van a Honvéd történelmében, ami említésre méltó a klub tekintetében és a magyar kézilabda tekintetében.

 • BEK Döntő 1966. április. 22. Párizs, Coubertin Sportcsarnok
  Honvéd – DHFK Leibzig /NDK beli/ 14 – 16
  2. helyezés

 • BEK Döntő 1982. május 2. Budapest
  Honvéd – TSV St. Otmar St. Gallen /svájci/ 25 – 16

 • BEK Döntő visszavágó, 1982. május 8.
  TSV St. Otmar St. Gallen – Honvéd 18 – 24

 • Szuper Kupa Döntő, 1982, május 23.
  SC Empor Rostock /NDK beli/ - Honvéd 31 – 27
  A mérkőzés négyszer került hosszabbításra /21-21, 23-23, 25-25/

 


 

A BHSE Halhatatlanok Klubjának tagjai:  Dékány Rezső, Faludi Mihály, Kovács László

A BHSE Örökös Bajnokai:  Adorján János, Cseri Péter, Fenyő András, Füzes Gyula, Illés Sándor, Iványi László, Jegenyés Alpár, Kárpáti Miklós, Kenyeres József, Kovács Péter, Nagy Róbert, Őry Péter, Szabó István, Széplaki Gyula, Szőke István, Varga István, Vitkay László, Tószegi Antal

A szakosztály BEK győztes csapat tagjai:  Illés Sándor, Cseri Péter, Kovács Péter, Iványi László, Őry Péter, Nagy Róbert, Szőke István, Somogyi László, Szabó István, Jegenyés Alpár, Kenyeres József, Kárpáti Miklós. A csapat vezetőedzője: Kovács László, a csapat edzője Füzes Gyula edző, a csapat gyúrója Túri Alfréd 

Szakosztály elnökök 2000 után:  Dr. Svéd László ny. orvos altábornagy

Szakosztály igazgatók 2000 után: Füzes Gyula 1984-től - napjainkig is!

A szakosztály nevesebb edzői:  Dékány Rezső, Varga Jenő, Faludi Mihály, Füzes Gyula, Mocsai Lajos, Kovács László, Hunyadkürthy János


SZAKMAI STÁB

 

SZAKOSZTÁLY-IGAZGATÓ:
FÜZES GYULA

EREDMÉNYEI:

TEL: +36 30 382 3115

E-MAIL: fuzes.gyula@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 


 

TECHNIKAI VEZETŐ:
SZABÓ LAJOS

TEL: +36 30 601 8455
E-mail: szabo.lajos@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 


 

EDZŐ:
 

E-mail:kezilabda@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 


 

EDZŐ:
GYÖRGY GÁBOR
 

Korosztály:Junior korosztály

E-mail: kezilabda@honved.hu

Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 
 

EDZŐ:
PÁLINKÁS-SZABÓ ZSOLT NORBERT

Korosztály: Serdülő korcsoport

TEL: +36 70 7761731
E-mail: kezilabda@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 

 
 

EDZŐ:
 

Korosztály: U12-U14 korosztály

TEL: +36 

E-mail:kezilabda@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 


 

EDZŐ:
SÁROSSI RITA

Korosztály: U10-es korosztály és mozgás koordináció és képesség fejlesztés

E-mail: kezilabda@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 

 


 

KAPUS EDZŐ:
PÁSZTOR RITA 

Korosztály: Kapusedző - minden korosztály

E-mail: kezilabda@honved.hu
Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308. 

 


 

PÁLYAMESTER:
HELLER LÁSZLÓ

E-mail: kezilabda@honved.hu

Cím: 1134 Budapest Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

 

 


ELÉRHETŐSÉG

 


Nagyobb térképre váltás

BUDAPESTI HONVÉD KÉZILABDA
SZAKOSZTÁLY

Edzéshelyszín: 1134 Budapest, Klapka u. 12.

Cím:1134 Bp. Dózsa György út 53
Email: kezilabda@honved.hu

 

ÍRJON NEKÜNK!