Termékek Menü

ÖTTUSA

 

BEMUTATKOZÁS

Az öttusa mindig is a kiemelt szakosztályok közé tartozott a Honvédnál. Így volt ez a kezdetekben és így van ma is. A hazai és nemzetközi versenyeken általában az élcsoportban végeznek a honvédosok, és a válogatott sikeres szerepléséhez is hozzájárulnak. A klub az egyik bázisa a hazai öttusának, még akkor is, ha egyre nehezebb évről évre kiemelkedő eredményeket produkálni Nem lehet panasz az elmúlt években a piros-fehérek világbajnoki és Európa-bajnoki szereplésére sem. A pekingi ötkarikás játékok után 2009-ben Marosi Ádám világbajnoki arannyal folytatta a Honvéd hagyományokat. A londoni olimpián is ő gondoskodott az újabb dobogós helyezésről: egyéniben harmadikként végzett az új, kombinált futással és lövészettel először megrendezett versenyben.

„Ilyen közönség, mint a magyar, nincs még egy a világon. Nagyon jólesett, hogy az ország minden szegletéből, a Kárpát-medencéből jöttek, és sok itt élő magyar is szurkolt nekem. Amikor a lovaglást hibátlanul teljesítettem, majd amikor a végén befutottam a célba, és bronzérmes lettem, olyan érzés töltött el, amit tiszta szívből kívánok mindenkinek, hogy egyszer átélje”– mondta Marosi az olimpiai sikere után.

Még ha kicsit halványabb is az utóbbi évek sikerlistája, mégis elégedettek. Nem bánkódnak, inkább előre tekintenek, a jövőt tervezik, már csak azért is, mert 1988-től 6 honvédos érem született az olimpiákon, és a világ- és Európa-bajnokságokon is rendre az élcsoportban végeztek az egyesület képviselői. Aggodalomra azért sincs ok, mert az utánpótlás is biztos alapokon nyugszik a Honvéd öttusázóinál. Az egykori kiváló öttusázó Kállai Ákos hét éve irányítja a szakosztályt, és meglehetősen reálisan látja a múltat, a jelent és a jövőt.

- „Ha a 2010 és a 2014 közötti időszakot nézzük, azt mondom, igen csak felemás – értékel. – Voltak jó eredményeink, sikereink – főleg a felnőttek között és a közvetlen utánpótlásban a junioroknál –, ugyanakkor fájóan tapasztaltuk, hogy a szakosztály szerkezeti átalakításakor sokan elhagyták a Honvédot, jelentősen visszaesett a szakosztály létszáma. A számok nyelvén ez azt jelenti, hogy két edzőt el kellett küldenünk, ennek következtében 25-en pedig abbahagyták a versenyzést. Felkészültem erre, hiszen ahhoz, hogy nagyot alkossunk, teljesen meg kellett újulnunk. Szerencsére voltak és vannak a szakosztálynak olyan ,bástyái’, akikre a múltban, jelenben és a jövőben is lehet támaszkodni és számítani a nehéz időszakokban. Ilyen Tóth Adrienn, Marosi Ádám, Cseh Krisztina és most már Tomaschof Soma is, de azt be kellett látnunk, hogy létszám nélkül nincs minőségi munka. Márpedig mi ehhez szoktunk az évtizedek során, ezt várják tőlünk. Kidolgoztunk egy utánpótlásprogramot 2013-ra, amihez a lehető legjobbkor érkezett a kiemelt anyagi támogatás, és most úgy néz ki, hogy megvalósíthatjuk álmainkat. Szerződtettünk néhány új jó szakembert, és ismét a bajnoki érmekért küzdhetünk.”

Az álmok megvalósításához vezető út egyik állomása a novemberben átadott öttusa-kollégium, amely a versenyzők zavartalan felkészülését, regenerálódását és nem utolsósorban kibontakozásukat segíti. Az ötlet Kállai Ákosé, aki úgy gondolta, hogy minden segítséget megadnak az egyesület ifjú és felnőtt öttusázóinak. A gondolatot tett követte. A sportágfejlesztési program nyújtotta lehetőségekre alapozva 2013 őszén elkészültek a tervek, a közbeszerzési pályázat elbírálása után 2014 elején következett a szerződéskötés, ezután megindulhattak az építési munkálatok, majd júniusban már a szobák bútorozása volt soron. Ma pedig már egy korszerű, ötszobás, 11 ágyas – plusz egy közösségi szoba étkezővel, konyha, szociális helyiségek – sportkollégium várja a Honvéd öttusázóit a Tüzér utca sportközpont főépületének második emeletén. „Nincs ebben semmi boszorkányság – mondja Kállai Ákos. – Mindössze arra gondoltam, hogy a felkészülésben fontos szerepet játszhat egy olyan bázis, amely megkönnyíti a versenyzők mindennapjait, az edzések közötti idő tökéletes kihasználását. Ezután már nem lesz – nem lehet – gond egy vidékről igazolt versenyző beilleszkedése sem. Hiszen, amíg nem lesz önálló lakása, addig a kollégiumban otthonra lel, és ez lényegesen könnyebbé teszi a fővárosi élethez való alkalmazkodását és zökkenőmentes felkészülését. Arra is nagyon jó és hasznos a kollégium, hogy a Budapest vonzáskörzetében élő versenyzőink a fontos hazai és nemzetközi versenyek előtt néhány napot itt tölthetnek, így több idő jut majd az edzések közötti pihenésre, a versenyre való ráhangolódásra.

Kitűnő szálláslehetőség az öttusa-kollégium a budapesti edzőtáborok résztvevőinek, vagy a klub rendezvényeire hazánkba érkező külföldi öttusázóknak, akik olykor edzőpartnerként is segíthetik versenyzőink fejlődését. Egy másik nagy álmunk is megvalósulhatott 2014-ben. A Budapesti Honvéd SE telephelyén az egyesület segítségével megépítettük kombinált lőterünket. Ilyen színvonalú és minőségű lőtér nincs még egy a világon, amire külön büszkék vagyunk!” Marosi Ádámnak 2014-ben a szokottnál gyengébb éve volt. Igaz, Kecskeméten – tavasszal – megnyerte a világ-kupát, aztán sérülés miatt kihagyta a fehérvári Eb-t és néhány más versenyt, ám a szeptemberi varsói világbajnokságon ismét jól teljesített, és az aranyérmes váltócsapat tagja volt. A staféta Marosi közreműködésével a magyar öttusasport 50. világbajnoki címét szerezte meg, egyéniben pedig a 17. helyen zárta a vb-t. Eddig hatszor volt az év öttusázója, de rajta kívül az utánpótlás képviselőinek is elismerésre méltó eredménylistája van. Tóth Adrienn Eb-második volt 2011-ben, Cseh Krisztina az utánpótlás Európa-bajnokságon állhatott a dobogó második fokára. Tomaschof Soma a 2014-es az ifi Eb-n nyert bronzérmet egyéniben, a mixváltóval pedig aranyat. Józan Bea az ifjúsági Európa-bajnok csapat tagja volt 2011-ben. Tomaschof Soma folytatta 2015-ben kiváló sorozatát és még előrébb is tudott lépni, hiszen 3 éremmel a nyakában érkezett haza az uppsalai Ifjúsági Európa-bajnokságról.

„Szeretnénk patinás szakosztályunkat a korábbi szintre visszahozni, bővíteni a fiatalok létszámát, hogy ne csak „egyszemélyes” korcsoportok jelentsék az utánpótlást, hanem a Honvéd igazi ékköve legyen a hazai öttusának – mondja Kállai Ákos. – Ehhez a feltételek adottak, a létesítmények korszerűsítése és fejlesztése is elkezdődött, így csak a mi kitartásunkon, szorgalmunkon múlik, hogy az elképzelésünkből mikor lesz valóság. A szakosztálynak négy válogatottja van, ami elismerésre méltó, de a jövőben akár több is lehet. És ha 2016-ban Rióban semmi váratlan nem történik, akkor folytatódhat a honvédos öttusázók aranyszériája.” Mint olvashattuk, a feltételek egyre jobbak, vagyis van esély, hogy az álom valóra váljon…

Mit is jelent az ÖTTUSA?

  • Minden túlzás nélkül mondhatjuk rá, hogy egy modernkori gladiátor küzdelem, amiben a sokoldalúság párosul az intelligenciával.
  • A sportág sok kiválóságának pályafutása kötődik a Honvédhoz és fordítva is. A kezdetektől fogva sikeres szakosztálya volt az öttusa a Honvédnak. Olyan nevek öregbítették hírnevünket, mint Dr. Török Ferenc, Dr. Móna István, Martinek János, Fábián László, és a fiatalok közül Balogh Gábor, Dr. Simóka Beáta és jelenkorunk kiválósága Marosi Ádám, a 2012-es londoni Olimpia bronz érmese.
  • A Budapesti Honvéd Sportegyesület Öttusa szakosztályának eredményessége egyedülálló a világon.
  • Tizenhat Olimpiai, nyolcvannégy világbajnoki és száznál is több országos bajnoki érem a szakosztály mérlege. Időpazarlás az elmúlt több mint hatvan év alatt gyűjtött érmek számát taglalni, mert bár megdöbbentő az eredmény, de nem fejezi ki azt, hogy mitől kivételes ez a honvédos öttusa család.
  • Nálunk hagyomány a siker. Nem szükségből, vagy kényszerből, hanem tradícióból és a felhalmozott tudás eredménye képen. Aki ide kerül, az egy család tagjává válik, ahol sok egyéb készség elsajátítása mellett lehetőséget kap. Lehetőséget arra, hogy példaképeket találjon és kövessen, majd útmutatással ő maga is azzá válhasson, de még inkább egy nagyszerű, teljes értékű, egészséges emberré.
  • Honvédos öttusázónak lenni egyet jelent azzal, hogy az ember a legjobbak közé tartozhat.
  • Az elődeink által elért eredmények magas rangra emelték a Honvéd öttusázóit a világban. Ezt a rangot elérni kihívás, viselni pedig felelősség. Igyekszünk egy kis család módjára élni, ahova örömmel várjuk a sportolni vágyó lelkes fiatalokat, és ahol bármilyen hihetetlen, azokat is nagyon szeretjük, akiknek nem lóg érem a nyakukban

A SZAKOSZTÁLY EREDMÉNYEI

OLIMPIA:

Benedek Gábor 1952 Helsinki egyéni ezüst és csapat arany
Bakó Pál 1972 München csapat ezüst
Török Ottó 1964 Tokió csapat bronz
Kancsal Tamás 1976 Montreal csapat bronz
Sasics Szvetiszláv 1976 Montreal csapat bronz
Martinek János 1988, Szöul Egyéni arany, csapat arany,1996 Atlanta Egyéni Bronz
Balogh Gábor 2000 Sydney egyéni ezüst
dr. Móna István 1968 Mexikóváros csapat arany
dr. Török Ferenc 1964 Tokió egyéni arany és csapat bronz , 1968 Mexikóváros csapat arany
Fábián László 1988 Szöul csapat arany
Marosi Ádám 2012 London Egyéni bronz

VILÁGBAJNOK

Aranyérmes:

Benedek Gábor 1953 San Domingo, egyéni – 1954 Budapest, csapat
Tasnády Károly 1954 Budapest, csapat
Ferdinándy Géza 1955 Macolin, csapat
dr. Móna István1963 Macolin, csapat – 1965 Lipcse, csapat – 1966 Melbourne, csapat – 1967 Jönköping, csapat
dr. Török Ferenc 1963 Macolin, csapat – 1965 Lipcse, csapat – 1966 Melbourne, csapat – 1967 Jönköping, csapat
Bakó Pál 1970 Warendorf, csapat
Kancsal Tamás 1975 Mexikóváros, csapat
Sasics Szvetiszláv 1975 Mexikóváros, csapat
Fábián László 1987 Moulines, csapat – 1989 Budapest, egyéni és csapat – 1991 San Antonio, váltó – 1993 Darmstadt, váltó – 1994 Sheffield, váltó
Martinek János 1987 Moulines, csapat – 1989 Budapest, csapat és váltó – 1994 Sheffield, váltó
Kállai Ákos 1997 Szófia, csapat – 2001 Millfield, váltó – 2003 Pesaro, csapat és váltó – 2005 Varsó, váltó – 2006 Guatemala, váltó
Balogh Gábor 1999 Budapest, egyéni és csapat és váltó, 2001 Millfield, egyéni és csapat, 2002 San Francisco, csapat – 2003 Pesaro, csapat és váltó
Simóka Bea 2000 Pesaro, váltó – 2002 San Francisco, egyéni és csapat – 2003 Pesaro, váltó
Füri Csilla 2002 San Francisco, csapat – 2003 Pesaro, váltó
Tóth Adrienn 2008 Budapest, váltó
Marosi Ádám 2009 London, egyéni és csapat

Ezüstérmes:

Császári Attila 1981 Zielona Gora, 1982 Róma, csapat
Köblő Emese 1995 Bázel, csapat

Bronzérmes:

Bódi János 1957 Stockholm, csapat
Kovács Irén 1993 Darmstadt, váltó
Tulok Andrea 1993 Darmstadt, váltó
Partics Katalin 1998 Mexikóváros, csapat
Kovács Gergely 2000 Pesaro, váltó

EURÓPA-BAJNOKSÁG

Aranyérmeseink:

Fábián László 1991 Róma, csapat és váltó – 1993 Szófia, egyéni és csapat és váltó
Martinek János 1991 Róma, váltó
Köblő Emese 1995 Berlin, váltó
Balogh Gábor 1997 Székesfehérvár, váltó – 1999 Drzonkow, váltó – 2000 Székesfehérvár, váltó – 2001 Szófia, csapat – 2002 Ústí nad Labem, csapat – 2005 Montepulciano, csapat és váltó – 2006 Budakalász egyéni és csapat
Kállai Ákos 1997 Székesfehérvár, váltó – 2001 Szófia, váltó – 2002 Ústí nad Labem, váltó – 2004 Albena, váltó – 2005 Montepulciano, csapat és váltó – 2006 Budakalász, váltó
Simóka Bea 2000 Székesfehérvár, csapat – 2003 Ústí nad Labem, csapat és váltó
Simóka Nóra 2001 Szófia, váltó
Füri Csilla 2000 Székesfehérvár, csapat – 2001 Szófia, váltó – 2003 Ústí nad Labem, csapat és váltó – 2004 Albena, egyéni
Marosi Ádám 2004 Albena, váltó

 

SZAKMAI STÁB

 

SZAKOSZTÁLY-IGAZGATÓ: KOVÁCS TAMÁS

MOBIL: +36 30 500 1134

E-MAIL: kovacs.tamas@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

_______________________________________________________________

 

 

ÚSZÓ EDZŐ: DABI KATALIN

TEL: + 36 1 759 

KOROSZTÁLY:: Ifi, junior, felnőtt úszó edző


E-mail:dabi.katalin@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

____________________________________________________________

 

 

ÚSZÓ EDZŐ: SZABÓ LÍVIA

TEL: + 36 1 759 

KOROSZTÁLY:: Utánpótlás úszó edző


E-mail:dabi.katalin@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím.: 1393 Budapest Pf. 308.

____________________________________________________________

 

 

LÖVÉSZET - EDZŐ: TESÁNSZKI MIHÁLY

KOROSZTÁLY: Utánpótlás, junior, felnőtt
E-mail: ottusa@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_____________________________________________________________

 

 

VÍVÓ EDZŐ: BOGNÁR GÁBOR

KOROSZTÁLY: Utánpótlás, junior, felnőtt
E-mail: ottusa@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_____________________________________________________________

 

 

VÍVÓ EDZŐ: KOPETKA BÉLA

KOROSZTÁLY: Utánpótlás, junior, felnőtt
E-mail: ottusa@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_____________________________________________________________

 

 

VÍVÓ EDZŐ: TAKÁCS ANTAL

KOROSZTÁLY: Utánpótlás, junior, felnőtt
E-mail: ottusa@honved.hu
Cím: 1134 Budapest, Dózsa György út 53.
Levélcím: 1393 Budapest Pf. 308.

_____________________________________________________________

 

ELÉRHETŐSÉG

 


Nagyobb térképre váltás

BUDAPESTI HONVÉD ÖTTUSA SZAKOSZTÁLY

1134 Budapest, Dózsa György út 53
Tel: +36 1 7911537
Email: öttusa@honved.hu

 

ÍRJON NEKÜNK!